Koolhydraatarme diëten bij diabetes

Het koolhydraatarme dieet is de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. Je kunt social media kanalen niet openen of je ziet wel influencers die bezig zijn met koolhydraatarme recepten. Dat het koolhydraatarme dieet zo populair is geworden komt door het snelle succes wat dit dieet geeft. Volgers verliezen vrij snel gewicht en het is ook nog eens goed voor een stabiele bloedsuiker. Het koolhydraatarme dieet is dan ook al jaren leidend in de aanpak van diabetes.

 

Koolhydraten en de suikerspiegel

Om te begrijpen waarom het koolhydraatarm dieet nu zo belangrijk is bij diabetes is het zaak om te begrijpen hoe koolhydraten in het lichaam werken. Het lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Energie haalt de mens uit het voedsel. Koolhydraten worden in de darmen omgezet naar suiker. Deze suiker komt in je bloed terecht en dit geeft energie aan het lichaam.

 

Bij diabetes type 2 wordt de bloedsuiker niet goed gereguleerd. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikergehalte te hoog wordt. Dit is schadelijk voor het hele lichaam. Met name je bloedvaten en organen hebben het zwaar te verduren bij diabetes type 2. Zeker wanneer er ook sprake is van overgewicht of een hoge bloeddruk.

 

Het beperken van koolhydraten is dan ook erg belangrijk. Je kunt een beperkend koolhydraatarm dieet volgen of een koolhydraatarm dieet. Bij een beperkt dieet eet je tot 100 gram koolhydraten per dag. Bij een koolhydraatarm dieet eet je maximaal 50 gram koolhydraten op een dag.

 

Verschillende soorten koolhydraten

Je hebt verschillende soorten koolhydraten namelijk de snelle koolhydraten en de langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten zitten in koek, chips, snoep, frisdrank met suiker, ijs, witbrood en nog veel meer producten. De langzame koolhydraten zitten in volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit.

 

Wanneer je diabetes hebt is het belangrijk om goede koolhydraten te kiezen. Gelukkig zijn er veel koolhydraatarme recepten te vinden. Je kunt heerlijke gezonde snacks maken die koolhydraatarm zijn. Zo zul je ook niet het idee hebben dat je iets mist. En dat is natuurlijk wel fijn, want je wilt ook genieten van het leven.

 

Koolhydraatarme recepten

Online kun je tegenwoordig heel veel koolhydraatarme recepten vinden. Wel is het verstandig dat je begeleiding hierbij zoekt. Zeker wanneer je te kampen hebt met diabetes is het goed om dit bewust aan te pakken. Het volledig skippen van koolhydraten is niet aan te raden. Je lijf kan namelijk simpelweg niet zonder koolhydraten.

 

In het begin zal het wennen zijn om je levensstijl aan te passen. Maar je zult vrij snel gaan merken dat je effect hebt van het verminderen van je koolhydraatinname. Het is dan ook verstandig om dit stapsgewijs te veranderen. Wanneer je vrij rigoureus te werk gaat, heb je juist het risico dat je een terugval krijgt. Dan zie je dus vaak het jojo-effect ontstaan. Dat wil je natuurlijk wel voorkomen.

 

Gezonde snacks

Ben jij een echte Bourgondiër en vind je het moeilijk om je levensstijl te moeten aanpassen? Gelukkig kun je met een koolhydraatarm dieet nog prima genieten. Gezonde snacks zijn mogelijk met het koolhydraatarme dieet. Wel moet je er rekening mee houden dat de recepten vaak hoger in de vetten zitten.

 

Je kunt dus niet onbeperkt bunkeren als je een koolhydraatarm dieet volgt. Want uiteindelijk is het zo dat je ook met een koolhydraatarm dieet de kilocalorieën in de gaten moet houden. Wanneer je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan. En gewichtstoename is natuurlijk funest als je kampt met diabetes.

 

Met het koolhydraatarme dieet kun je nog steeds genieten van een blokje kaas of worst. Alleen een schaaltje chips, dat zit er niet in. Gelukkig kun je bijvoorbeeld wel heerlijke groentechips maken. Zo heb je toch een gezonde snack en kun je toch gezellig mee genieten.

Leave a Reply

© 2023 THEWION - WordPress Theme by WPEnjoy